Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор Земеделие, не подкрепя

...
Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор Земеделие, не подкрепя
Коментари Харесай

Браншови организации в земеделието обявиха, че протестите им продължават

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор  " Земеделие ", не поддържа постигнатите договорености по време на поредицата от срещи сред представители на държавното управление и няколко аграрни организации, по тази причина на 13 февруари (вторник) не престават митингите, написа в известие, изпратено от Инициативния комитет до медиите.
Исканията на организациите са за съответна политика в бранша, която да пази интереса на всички сектори и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев поради несправянето, съгласно тях, с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделяне и опълчване на неправителствените организации
Според Инициативния комитет нито една от неговите организации не е била позволена на масата на договарянията срещите в Министерския съвет (МС).
Не сме съгласни шепа браншовици да показват, да поемат задължения и да  подписват съглашение от името и за сметка на целия бранш. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че настояванията ни са политически... Бяха регистрирани опити за всяване на боязън от органите на реда към българските фермери на разнообразни места в страната, пишат от Инициативния комитет в известието.
Представители на Инициативния комитет ще дадат конференция на 12 февруари. На нея ще бъде показана декларация с подробните претенции на Инициативния комитет, както и на тези организации, които се причисляват към несъгласните с водената политика в бранш " Земеделие ". Инициативният комитет продължава митингите по места от понеделник и готви митинг на 13 февруари пред постройката на Министерския съвет.
Представители на Инициативния комитет се събраха пред Министерство на земеделието и храните в понеделник, искайки оставката на министър Кирил Вътев.
Приехме назначението на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава опция на човек, който от вътрешната страна познава проблемите. Това обаче ни натовари и с големи упования, че той ще навлезе във вътрешността в проблематиката и ще стартира разрешаването на проблемите, сподели тогава Венцислав Върбанов, някогашен министър на земеделието и сегашен ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).
По думите му тези упования не са били задоволени.
Снощи договарящите с властта аграрни организации, които също стачкуваха тази седмица, оповестиха, че спират ефикасните митинги от понеделник. Това стана на брифинг в Министерския съвет след среща сред премиера Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители. Очаква се да бъде квалифициран текст на съглашение сред представителите на земеделския бранш и министър-председателя, който да бъде написан от всички.
Имаме съгласие по трите типа точки в декларацията, които бяхме сложили в допълнение. Спираме ефикасните протестни дейности, заяви ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.
По думите му сред представители на сектора и Денков ще бъде квалифициран текст на съглашение, който да бъде утвърден от всички.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР